Dieta bezglutenowa zalecana jest osobom, które po zjedzeniu żywności z glutenem wykazują następstwa alergiczne. Przeważnie będą to wykwity skórne, które szybko zbada dermatolog. W przypadku nietolerancji glutenu, również układ trawienny daje o sobie znać. Krępujące objawy dają o sobie znać tuż po posiłku i są to np. wymioty, biegunka, czy uporczywe gazy. Lekarz powinien postawić diagnozę po zleceniu niezbędnych badań. W przypadku diagnozy pozytywnej, dla lepszego samopoczucia a także kondycji, należy nastawić się na dietę bezglutenową.

Jaka jest definicja glutenu?

Glutenem nazywamy proteiny zawarte się w pewnych zbożach. Dlatego też dieta pozbawiona glutenu musi być ogołocona wszystkich przetworów z ich dodatkiem. Należą do nich między innymi: bułki, mąka pszenna, sosy na bazie mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.

Dieta bezglutenowa to kuracja selekcyjna, która odłącza z konsumowanej żywności produkty mieszczące w sobie białka glutenu. Wykorzystywana jest nierzadko podczas terapii celiakii. Choroba ta jest stałą nietolerancją glutenu, generującą zmiany w błonach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia jest chorobą o fundamencie autoimmunologicznym.

Jak dobierać dietę bezglutenową?

Najważniejszym posunięciem będzie celowe odrzucanie produktów zawierających gluten. Należy je wymienić na artykuły go nieposiadające. Diety bezglutenowej polega na wykluczeniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej oraz zamiany jej na ryżową, oraz kukurydzianą. Nietolerujący gluten nie muszą rezygnować z niektórych zbóż, na przykład owsa. Nasiona owsa nie mają glutenu. Przez właściwości upraw, owies może zawierać niewielką ilość glutenu z innych zbóż. Mąka bezglutenowa mieści taką informację na opakowaniu.

W trakcie zakupów należy drobiazgowo czytać pudełka produktów. Należy pamiętać, że zbilansowana dieta bezglutenowa nie powinna być pozbawiona węglowodanów. Dlatego zwykły makaron można wymienić na makaron z kukurydzy. Moda na dietę bezglutenową sprawiła, że firmy z chęcią oferują różnorodne produkty bez glutenu.

Dieta bezglutenowa nie powinna być skomplikowana oraz monotonna! Jeżeli macie wątpliwości powinniśmy się konsultować z dietetykami, albo sprzedawcami. Sygnaturą produktów pozbawionych glutenu jest przekreślony zielony kłos. Omawiany symbol to pewność producenta. Jest on licencjonowanym symbolem, który określa bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.